Νανοσωλήνες Άνθρακα

Νανοσωλήνες Άνθρακα

Ιστολόγιο της Ομάδας Νανοτεχνολογίας του Γυμνασίου-Λ.Τ. Λαιμού Πρεσπών

Στο ιστολόγιο αυτό δημοσιεύονται μαθήματα, παρουσιάσεις και δραστηριότητες της Ομάδας Νανοτεχνολογίας του Γυμνασίου-Λ.Τ. Λαιμού, η οποία συγκροτήθηκε στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας 2015 (δράση Inspiring Science Education)

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. (13 Μαρτίου 2015)



      Τα εργαστήρια Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων του ακριτικού Λαιμού Πρεσπών Φλώρινας στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τη συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Quantum Spin-Off 2015” (συντονιστές: Ιωάννης Βελονάκης, Θεοδώρα Τόλη, συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Γρηγόριος Νικολάου, Γρηγόριος Γεμενετζίδης).


      Τα τελευταία χρόνια οι Νανοεπιστήμες και η Νανοτεχνολογία, δηλαδή η επιστήμη και η τεχνολογία που εστιάζουν σε διαστάσεις από 1-100 τρισεκατομμυριοστά του μέτρου, αποτελούν πυρήνα έντονων δραστηριοτήτων  στον οποίο επικεντρώνεται ένα πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων, επιστημονικών συνεργασιών και βιομηχανικών επενδύσεων. Η Νανοτεχνολογία ήδη εισχωρήσει σε κάθε τομέα της σύγχρονης πραγματικότητας, βρίσκοντας εφαρμογή σε διάφορα πεδία όπως η παραγωγή ενέργειας, η επικοινωνία, η υγεία, η διαχείριση του περιβάλλοντος κ.α., προσανατολίζοντας παράλληλα την εκπαίδευση και την έρευνα προς νέους τομείς ανάπτυξης. Η ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στα πλαίσια των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας προϋποθέτει μάλιστα την υιοθέτηση μιας ευρείας προοπτικής γιατί αποτελεί τη συγχώνευση των γνώσεων και του τρόπου σκέψης παραδοσιακών επιστημών όπως η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία σε μια προσπάθεια επιτυχούς συνεργασίας αλλά και προώθησης της αυτόνομης εξέλιξής τους.

     Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους των εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας (υπεύθυνος ο καθηγητής κύριος Στέργιος Λογοθετίδης) από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος Φυσικής, ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες εργαστηριακές διατάξεις και ενημερώθηκαν για την ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα των Νανοεπιστημών. Πληροφορήθηκαν επίσης ότι στη γειτονική Θέρμη προετοιμάζεται η λειτουργία νέων σύγχρονων εργαστηρίων Νανοτεχνολογίας αλλά και εργοστασίου κατασκευής νανοηλεκτρονικών διατάξεων, με σκοπό σύντομα να παράγονται στην Ελλάδα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στα ευρωπαϊκά τεχνολογικά κέντρα.

      Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχωρήσαμε για τις Πρέσπες έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες. Ευχαριστούμε τους ερευνητές για το χρόνο που μας διέθεσαν και ευχόμαστε να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους στην πατρίδα μας!

                                                                              Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

                                                                                Ιωάννης Βελονάκης
                                                                                Θεοδώρα Τόλη
                                                                                Γρηγόριος Γεμενετζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου