Νανοσωλήνες Άνθρακα

Νανοσωλήνες Άνθρακα

Ιστολόγιο της Ομάδας Νανοτεχνολογίας του Γυμνασίου-Λ.Τ. Λαιμού Πρεσπών

Στο ιστολόγιο αυτό δημοσιεύονται μαθήματα, παρουσιάσεις και δραστηριότητες της Ομάδας Νανοτεχνολογίας του Γυμνασίου-Λ.Τ. Λαιμού, η οποία συγκροτήθηκε στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας 2015 (δράση Inspiring Science Education)

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (27 Μαρτίου 2015)



      Το τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας επισκέφτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαρτίου 2015 μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων του ακριτικού Λαιμού Πρεσπών Φλώρινας στα πλαίσια της τετραήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου στην Αθήνα. Η επίσκεψη εντάσσεται στην προετοιμασία τους για τη συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Quantum Spin-Off 2015” (συντονιστές: Ιωάννης Βελονάκης, Θεοδώρα Τόλη, συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Γρηγόριος Νικολάου, Γρηγόριος Γεμενετζίδης).


      Το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος, δηλαδή οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του κατανέμονται σε πέντε Τομείς (Φυσικής Στερεάς Κατάστασης, Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων, Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Φυσικής Περιβάλλοντος- Μετεωρολογίας, Ηλεκτρονικής- Υπολογιστών- Τηλεπικοινωνιών- Αυτοματισμού). Επιπλέον, υπάρχουν Εκπαιδευτικά Εργαστήρια που υπάγονται είτε απευθείας στο Τμήμα, είτε στους επιμέρους Τομείς του Τμήματος.

      Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε αμφιθέατρα και χώρους του τμήματος από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και την Επίκουρη Καθηγήτρια Πυρηνικής Φυσικής κυρία Νίκη Σαουλίδου και στο ερευνητικό εργαστήριο παρασκευής και μελέτης κεραμικών υλικών από τον Επίκουρο Καθηγητή Πειραματικής Φυσικής Στερεάς Κατάστασης κύριο Εμμανουήλ Συσκάκη. Μάλιστα, ο τελευταίος, σε συνεργασία με τον υποψήφιο Διδάκτορα κύριο Κωνσταντίνο Γεωργαλά, παρουσίασε στους μαθητές τη διαδικασία προετοιμασίας δειγμάτων και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που διαθέτει το εργαστήριο. Επιπλέον, παρέλαβε δείγματα νανοϋλικών παρασκευασμένα από τους ίδιους τους μαθητές για περαιτέρω εξέταση και χαρακτηρισμό.      

      Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχωρήσαμε έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες. Ευχαριστούμε τα μέλη ΔΕΠ και τους υποψήφιους Διδάκτορες του τμήματος για το χρόνο που μας διέθεσαν και τους ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους στην πατρίδα μας!

                                                                              Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

                                                                                Ιωάννης Βελονάκης
                                                                                Θεοδώρα Τόλη
                                                                                Γρηγόριος Γεμενετζίδης
                                                                                Άννα Χατζηγρηγορίου

Βίντεο:



Φωτογραφίες:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου