Νανοσωλήνες Άνθρακα

Νανοσωλήνες Άνθρακα

Ιστολόγιο της Ομάδας Νανοτεχνολογίας του Γυμνασίου-Λ.Τ. Λαιμού Πρεσπών

Στο ιστολόγιο αυτό δημοσιεύονται μαθήματα, παρουσιάσεις και δραστηριότητες της Ομάδας Νανοτεχνολογίας του Γυμνασίου-Λ.Τ. Λαιμού, η οποία συγκροτήθηκε στα πλαίσια συμμετοχής του σχολείου μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας 2015 (δράση Inspiring Science Education)

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα (27 Μαρτίου 2015)



      Τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας επισκέφτηκαν το πρωί της Παρασκευής 27 Μαρτίου 2015 μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων του ακριτικού Λαιμού Πρεσπών Φλώρινας στα πλαίσια της τετραήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου στην Αθήνα. Η επίσκεψη εντάσσεται στην προετοιμασία τους για τη συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νανοτεχνολογίας μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Quantum Spin-Off 2015” (συντονιστές: Ιωάννης Βελονάκης, Θεοδώρα Τόλη, συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Γρηγόριος Νικολάου, Γρηγόριος Γεμενετζίδης).

                                                      
      Το Εθνικό 'Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα, είναι νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1958 και από το 1989 εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αποτελείται από τα παρακάτω Ερευνητικά Ινστιτούτα και μονάδες:

  • Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, με αντικείμενο την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού του ελληνικού χώρου και των περιοχών που έδρασε ο Ελληνισμός, από   προϊστορική αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.
  • Το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας, το οποίο λειτουργεί σαν εστιακό σημείο, καινοτομίας μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο δραστηριοποιείται στην διεπιφάνεια Χημείας και Βιολογίας μέσα από σύγχρονη διεπιστημονική προσέγγιση θεμάτων αιχμής για την υγεία, την έρευνα σε ανάπτυξη φαρμάκων και βιοδεικτών και τη βιοτεχνολογία.
  • Το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, το οποίο προωθεί επιλεγμένα πεδία έρευνας στην πειραματική και υπολογιστική/θεωρητική χημεία και φυσική, με έμφαση στα νανοϋλικά με προηγμένη λειτουργικότητα για την μετατροπή και αποθήκευση ενέργειας, τη φωτονική και άλλες ηλεκτροχημικές εφαρμογές.
  • Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, μια επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης με θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας, εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.


      Στους μαθητές μίλησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας κύριοι Αλκιβιάδης- Κωνσταντίνος Κεφαλάς και Γεώργιος Μούσδης. Ο πρώτος μάλιστα παρουσίασε μια πολύ εμπεριστατωμένη εισήγηση για τη σημασία της επιστημονικής έρευνας στην ανάπτυξη μιας χώρας, με σημαντικές ιστορικές, κοινωνιολογικές και οικονομικές προεκτάσεις. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ξεναγήθηκαν σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος από τους υπεύθυνους ερευνητές, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για την τρέχουσα επιστημονική τους δραστηριότητα. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη βιβλιοθήκη και το έργο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.     

      Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχωρήσαμε έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες. Ευχαριστούμε το ερευνητικό  αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για το χρόνο που μας διέθεσαν και τους ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους στην πατρίδα μας!

                                                                              Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

                                                                                Ιωάννης Βελονάκης
                                                                                Θεοδώρα Τόλη
                                                                                Γρηγόριος Γεμενετζίδης
                                                                                Άννα Χατζηγρηγορίου

Βίντεο:





Φωτογραφίες:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου